FAQ’s – veel gestelde vragen

Bestellingen die klaarstaanVragen

Welke kosten kan ik verwachten?
Hoe verloopt de betaling van de bestelde materialen?
Kunnen de bestelde materialen thuisbezorgd worden?
Kunnen de gekochte materialen retour gebracht worden?
Wat is het verschil tussen een door-en-door steen en een deklaagsteen?
Hoe kan het komen dat de tegels niet helemaal vlak zijn?
Welk soort zand gebruik ik onder de bestrating?
Hoe moeten de voegen gevuld worden?
Mag de bestrating afgetrild worden?
Hoe kunnen stenen op maat gemaakt worden?
Witte uitslag, wat is het en wat kan ik er aan doen?
Groene aanslag, wat is het en wat kan ik er aan doen?
Wat kan ik doen tegen vlekken van blad- en plantenresten en vogelpoep?
Mag ik een hogedrukspuit gebruiken op (sier)bestrating?
Mag ik iets op de bestrating plaatsen?
Onderstaande links openen een nieuwe pagina op deze site:
Hebben jullie een checklist om te kijken of ik overal* aan gedacht heb bij het maken van mijn tuinplannen?
Hebben jullie een rekenhulp voor het berekenen van benodigde hoeveelheden losgestort materiaal, voegmiddel en tegeldragers?
Hebben jullie ook iets in de actie of opruiming?
Hebben jullie ook adressen van straatmakers en hoveniers?
Wat kan ik van Steenstore© | Van den Dool verwachten?
Wat zijn jullie adresgegevens?
Wat zijn jullie openingstijden?
Waar kan ik jullie vinden?
Wat zijn jullie leveringsvoorwaarden?

Antwoorden

Welke kosten kan ik verwachten?
Ten eerste is er de prijs van de materialen die u gebruikt. Daarnaast kan er sprake zijn van een ‘aanbreektoeslag’, dit zijn kosten die fabrikanten berekenen als ze een volle verpakking aanbreken (bijv. € 18,00). Ook kan het zijn dat er geleverd wordt op statiegeldpallets (bijv. € 15,00 per stuk), dit bedrag krijgt u weer retour als u die pallets bij ons inlevert. Voor het afleveren van materialen kunnen er bezorgkosten worden gerekend, dit is afhankelijk van de grootte van de afname, de soort materialen en het afleveradres. Het bewerken van de materialen, zoals het op maat maken van bestratingsmaterialen, wordt berekend naar soort en dikte. Overige be- en verwerking van de materialen (zoals het aanleggen van bestrating of het plaatsen van een schutting) doen we niet zelf, daarvoor kunt u contact opnemen met de straatmakers en hoveniers die we van harte bij u kunnen aanbevelen.

Top

Hoe verloopt de betaling van de bestelde materialen?
Betaling van de materialen gebeurt bij de aflevering daarvan*1 *2, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.
*1) Afhankelijk van de ordergrootte en/of de soort van de bestelde materialen kan er een aanbetaling gevraagd worden van 10-20% van het totaalbedrag.
*2) De (rest)betaling bij aflevering bij voorkeur d.m.v. ons (mobiele) pinapparaat.

Top

Kunnen de bestelde materialen thuisbezorgd worden?
Ja, afhankelijk van de hoeveelheid en de soort. De materialen worden naast de auto gelost, zo dicht mogelijk bij de door u gewenste plaats, op een plaats waar de auto mag en kan komen, e.e.a. ter beoordeling van de chauffeur. Wilt u de materialen met een pompwagen verplaatsen dan kunnen we op aanvraag ‘europallets’ (statiegeld, zelf retourneren) meeleveren, waarop we de materialen kunnen plaatsen. De bezorgkosten zijn afhankelijk van de grootte van de afname, de soort materialen en het afleveradres.

Top

Kunnen de gekochte materialen retour gebracht worden?
Materialen*1 terug brengen*2 kan alleen na overleg*3, met vertoon van de aankoopbon. De materialen moeten dan wel in nieuwstaat verkeren. Op het retourbedrag wordt minimaal 20% in mindering gebracht als bijdrage in de behandelingskosten. Materialen worden niet door ons terug gehaald.
*1) Beperkte hoeveelheid, afhankelijk van de soort en afname, en altijd in overleg (let op: kleine hoeveelheden die onder het normale verbruiksoverschot vallen kunnen niet retour).
*2) Op aanwijzingen van het personeel door u zelf op de aangegeven plaats (bijvoorbeeld lege of aangebroken pallet) te zetten.
*3) Speciaal bestelde materialen zoals bijvoorbeeld luxe tegels, afgepast bestelde klinkers en betonwaren, bewerkte materialen, e.d. kunnen niet terug gebracht worden.

Top

Smartton Wave 60/60/6 KilimanjaroWat is het verschil tussen een door-en-door steen en een deklaagsteen?
Vrijwel iedereen denkt dat een door-en-door steen beter is dan een deklaagsteen. Dit komt omdat dit door het woordgebruik zo overkomt. Toch is dit niet zo, een door-en-door steen is van eenzelfde materiaal gemaakt, terwijl een deklaagsteen een deklaag heeft van een fijner en meer verdicht materiaal op een onderlaag van grover beton. Dit geeft een slijtvastere en veelal ook een kleurvastere steen.

Top

Hoe kan het komen dat de tegels niet helemaal vlak zijn?
Grootformaat tegels kunnen altijd iets ‘schalen’. Dat wil zeggen dat één of meerdere hoeken iets hoger of lager kunnen zijn dan het tussenliggende deel, oftewel: ze kunnen iets hol of bol zijn. (Dit kan vooral dan zichtbaar zijn als ze ‘halfsteens’ verwerkt worden.) Dit is inherent aan het product en geeft, als het binnen de norm blijft, geen reden tot reclamatie.

Top

Welk soort zand gebruik ik onder de bestrating?
Als stelregel kan gehanteerd worden dat alle tegels, juist ook natuursteentegels, tot 5 cm dikte, gestraat moeten worden op metsel- of drainagezand. Omdat steen van zichzelf een zuigende werking heeft kunnen tegels, doordat ze het vocht (en het vuil dat daar in zit) uit de ondergrond opzuigen, en daardoor vlekken vertonen. Drainagezand voert het vocht sneller af naar de onderliggende lagen. Dikkere materialen, vanaf 6 cm. kunnen vrijwel altijd op (ontzilt) ophoogzand gestraat worden. Laat u hierover altijd goed informeren.

Top

Hoe moeten de voegen gevuld worden?
Siertegels en -stenen*, indien nodig, alleen met zilverzand of onkruidremmend voegzand afvoegen, niet met ophoog- of brekerzand. De voegen met de hand invoegen. Gebruik zoveel voegmiddel als nodig en veeg overtollig materiaal na het afvoegen direct weer van de bestrating af. Let op, ook voegzand kan vervuiling en/of beschadiging aan de bestrating toebrengen. Wees daarom altijd voorzichtig met het lopen op-, het aftrillen* van- of het belasten van de bestrating als er nog los materiaal op ligt.
*) Voor sommige soorten is metselzand ook geschikt, informeer bij uw leverancier. Zij kunnen u ook informeren over het gebruik van voegmortels.
*) Over het aftrillen, zie hieronder.

Top

Mag de bestrating afgetrild worden?
Stenen tot 20×30 cm mogen worden afgetrild. Getrommelde klinkers tot die maat kunnen met een standaard trilmachine worden afgetrild, voor alle strakke soorten en alle soorten met een deklaag moet een rubbermat onder de trilmachine geplaatst worden. Stenen groter dan 20/30 en (sier)tegels mogen nooit afgetrild worden.

Top

Hoe kunnen stenen op maat gemaakt worden?
Klein materiaal, met een beperkte dikte, kan tot een lengte van ca. 20 cm. met een steenknipper op maat gemaakt worden (hierbij ontstaat wel altijd een wat onregelmatig breukvlak). Als stenen over een grotere lengte op maat gemaakt moeten worden gebruik je een steenzaagmachine (kies wel het juiste type zaagblad bij de steensoort). Bij dikkere materialen (bijvoorbeeld stapelstenen) moet u misschien van twee kanten zagen. Het beste is om de stenen van te voren (watervast) af te tekenen aan de zichtkant van de steen). Omdat het grove materialen betreft kan er nooit op de millimeter gezaagd worden, neem daarom altijd wat extra marge. Indien u op of bij het werk zaagt, voorkom dan dat er spoelwater of zaagstof op het straatwerk terecht komt. Dit is achteraf lastig te verwijderen.
U kunt bij veel maatwerk ook een steenknipper of zaagmachine bij een verhuurder huren, het is vaak wel zo makkelijk om op het werk de materialen direct op maat te kunnen maken.
U kunt bij ons (tegen een vergoeding per lengte meter zaagwerk) de materialen laten zagen, bij extra dikte of het uitzagen van hoeken zagen geldt er een meerprijs (informeer altijd of de door u gewenste dikte en lengte gezaagd kan worden). Veelal is het zagen op bestelling, u wordt dan gebeld als het zaagwerk klaar is. De te zagen materialen moeten schoon zijn en breuk of foutief zagen is altijd voor risico van de klant.

Excluton zaag advies keramische tegels: Indien je (onze) keramische tegels op maat moet zagen adviseren wij, in verband met de hardheid van de tegels, alleen te zagen op een watergekoelde zaagtafel voorzien van een diamantzaagblad type Gres Ultra S2. Bekijk hier het instructiefilmpje op YouTube.

Top

Witte uitslag, wat is het en wat kan ik er aan doen?
Een van de eigenschappen van beton is dat het wit uit kan slaan (het krijgt dan kalkuitslag), dit kan heel willekeurig gebeuren en het is niet van te voren te bepalen of het komt en hoe erg het kan worden. Deze uitslag is niet te verwijderen zonder het product zelf aan te tasten. Na verloop van tijd wordt de uitslag minder, hoelang dat gaat duren is echter niet te zeggen. Vooral bij gladde betontegels en diverse andere producten kan deze kalkuitslag storend werken, houdt hier dus rekening mee bij de aanschaf. Witte uitslag op beton en steenachtige producten is nooit een reden tot reclame.

Top

Groene aanslag, wat is het en wat kan ik er aan doen?
Groene aanslag is in feite onkruid. Het zijn mossen en algen die graag groeien op relatief donkere en vochtige plekken. Om deze reden treedt groene aanslag vooral op in de herfst- en wintermaanden. Er valt hierin relatief veel regen en de dagen zijn donkerder. Tegels hebben hierdoor minder kans om te drogen en blijven langer vochtig.
Gebruik voor het reinigen van uw sierbestrating géén hogedrukspuit. Door de hoge waterdruk worden de tegels en stenen poreus en ruw, waardoor groene aanslag meer kans krijgt om te groeien en juist sneller terugkomt. Daarnaast beschadig je het oppervlak van de tegels. Ook het gebruik van een onkruidbrander is om dezelfde redenen niet toegestaan.
Wat helpt dan wel? De beste aanpak is om de groei van groene aanslag zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan je doen door je tuin van een goede afwatering te voorzien. Hierdoor blijft er geen water liggen op je bestrating en krijgt groene aanslag minder kans om te groeien. Als je een dichtbegroeide tuin hebt, kan het ook helpen om te snoeien. Je bestrating krijgt zo meer zonlicht en droogt sneller op.
Heb je alsnog last van groene aanslag, dan is een groene-aanslagreiniger een goede oplossing. Groene-aanslagreiniger is een goedwerkend reinigingsmiddel dat groene aanslag verwijdert van onder andere hout, stenen en tegels. Tevens wordt de vorming van nieuwe groene aanslag maandenlang tegengegaan.

Top

Wat kan ik doen tegen vlekken van blad- en plantenresten en vogelpoep?
Loog van organisch vuil trekt in de deklaag van alle soorten tegels, ongeacht of ze wel of niet gecoat zijn. Dat geeft donkere vlekken op de tegels. Dat dit gebeurt, is niet altijd te vermijden maar wel voor een groot deel te beperken. Begin met het wekelijks vegen van de bestrating. Zorg dat er geen bladresten of vuil blijft liggen, het daarin aanwezige loog zal in de bestrating trekken. Eventuele vlekken van bladeren, plantenresten en vogelpoep zal door regelmatig onderhoud (schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel) en door uitregenen geleidelijk verminderen. Bij hardnekkig organisch vuil en groene aanslag kunt u gebruik maken van de daarvoor bestemde reiniging- en onderhoudsmiddelen. Houdt u zich daarbij altijd aan de instructies van de fabrikant van de door u gebruikte bestratingsmaterialen en aan de instructies van de leverancier van het betreffende reiniging- of onderhoudsproduct zoals vermeld op de verpakking.
Steenstore© | Van den Dool geeft u graag een passend advies.

Top

Mag ik een hogedrukspuit gebruiken op (sier)bestrating?
Nee, gebruik liever een geschikt reinigingsmiddel. Veelal volstaat het schoonmaken van de bestrating met water en zachte zeep. Zwaardere vervuiling moet zo snel mogelijk van de bestrating verwijderd worden en het reinigen daarvan vraagt soms een speciaal middel, uw leverancier kan u daarover inlichten. Door het gebruik van een hogedrukspuit wordt de bestrating ongemerkt steeds grover en poreuzer, zodat vuil juist sneller kan gaan hechten. Ook het gebruik van een brander om onkruid te verwijderen of het gebruiken van dooizout kan de deklaag beschadigen.

Top

Mag ik iets op de bestrating plaatsen?
Ja, als u wat voorzorgsmaatregelen neemt, mag dat. Bescherm in ieder geval de bestrating voor beschadigingen door krassen. Los materiaal zoals zand, maar ook harde en/of scherpe materialen kunnen krassen veroorzaken. Houd daar de bestrating dan ook vrij van. Breng afstandhouders of beschermende materialen aan onder datgene wat u op de bestrating plaatst. Bij het opstapelen van stenen en tegels of als u iets op de bestrating plaatst, dient u ook altijd te zorgen voor voldoende ventilatieruimte tussen de bestrating en daarop geplaatste voorwerpen (bloempotten, zwembaden, beelden, parasolvoeten, e.d.). Daarmee verminderd u voor een groot gedeelte de kans op zogenaamde alkalische schade*.
*) Witte/blauwige kalkuitbloei en/of een reactie van een eventuele impregneer of coating.

Top